Co suszyć na herbatę ? Kilka porad

Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów, z których każdy ma swój niepowtarzalny smak.

Herbatę można przygotować z różnych części kwiatu róży, ale szczególnie płatki nadają jej bardzo ciekawego smaku. Płatki mogą być namoczone na sucho lub świeże. Płatki róż można również łączyć z innymi rodzajami herbaty, takimi jak herbata jaśminowa, i baw się dobrze. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność.

Każda herbata ma swoje własne cechy. Biały, czarny, zielony, czerwony – wybór jest ogromny. Każda z nich jest przygotowywana w inny sposób, aby zachować jej walory smakowe i zdrowotne, choć dla każdego rodzaju i odmiany herbaty obowiązują pewne ogólne zasady.

Herbata Oolong ma różnorodne smaki i aromaty. Lekko utlenione, przypominają zieloną herbatę: rozwijają bukiet aromatów kwiatowych i owocowych, a także aromaty owoców tropikalnych. Ich konsystencja jest bardzo smaczna. Silniej utlenione oolongi smakują porównywalnie do czarnych herbat, ale są bardziej złożone i wielowarstwowe: czuć pyszność kokosa, wiśni, a nawet czekolady.

Suszenie herbaty jest ważną częścią procesu warzenia.

Proces parzenia herbaty odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ decyduje o tym, co jest najsmaczniejsze i najcenniejsze do wydobycia z napoju. W rzeczywistości zasada parzenia herbaty jest bardzo prosta – zaparz herbatę świeżo przegotowaną wodą i odczekaj chwilę. Ale jest wiele innych ważnych szczegółów tej zwodniczo prostej czynności. Nie możemy uzyskać takiej samej ilości flawonoidów z każdego naparu. Różnica polega na czasie parzenia, temperaturze wody i rodzaju herbaty.

To, z czego robi się herbatę, jest tak samo ważne, jak sposób przetwarzania suszonych owoców. Przeważnie liście służą do produkcji herbaty, a pąki pojawiają się również w herbatach lepszej jakości. Do robienia herbaty używam również gałązek i łodyg. Najgorsze składniki herbaty to tzw. pył herbaciany, czyli resztki połamanych liści. Z nich zwykle robi się herbaty rozpuszczalne. Najlepsze właściwości mają same liście (mają najwięcej właściwości) oraz pąki kwiatowe.

Suszenie – etap produkcji herbaty. Proces ten hamuje utlenianie herbaty i nadaje jej formę, która może być przechowywana przez długi czas. Czas schnięcia jest krótki, a temperatura około 90-100 stopni. Zawartość wody w liściach zmniejsza się do 3-5%, a susza nabiera ostatecznego koloru.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *