Jak zrobić karmel do dekoracji ?

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj masło i gotuj, aż zacznie bulgotać.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści i będzie miał bursztynowy kolor, dodaj pokrojone w kostkę masło i śmietankę – pamiętaj, aby powoli mieszać i uważaj na ostry sos – zacznie bulgotać i bulgotać. Na tym etapie możesz poczuć, że tłuszcz oddzielił się od reszty – mieszaj dalej, aż wszystkie składniki połączą się, tworząc gładki i jednorodny sos. Ciepły sos karmelowy jest płynny i gęstnieje dopiero po ostygnięciu.

Ponownie podgrzej karmel, dosłownie przez chwilę, a następnie dodaj masło (spowoduje to zatrzymanie procesu karmelizacji cukru i karmel nie będzie się już palił). Całość miksujemy przez około 2 minuty, aż masa będzie jednolita (masło stopi się z karmelem). Po dodaniu masła grudki zaczną skwierczeć, więc uważaj, aby się nie poparzyć.

Usuń z ognia cukier, który zrobił się ciemnozłoty i dodaj masło (i sól, jeśli masło nie jest słone). Dobrze wymieszaj. Teraz dodaj gorącą śmietanę do syropu w małych porcjach, każdą porcję należy dokładnie wymieszać.

Aby zrobić karmel do dekoracji, zacznij od podgrzania cukru i wody w rondlu na średnim ogniu.

Najbardziej podstawowym sposobem na zrobienie karmelu jest użycie tylko cukru i wody. Pierwsza wymaga tylko szklanki, druga – 3 łyżki. Najpierw wlej wodę do garnka, następnie cukier i zagotuj. Gdy powstały syrop zacznie nabierać ciemnego koloru – karmel można stosować zgodnie z jego przeznaczeniem. W żadnym wypadku nie należy go zostawiać na patelni, ponieważ przyklei się do niego podczas stygnięcia.

Zacznijmy gotować karmel. Najpierw przygotujemy miejsce do dalszej pracy: przykryj stół pergaminem lub folią, przygotuj widelec i widelec, odstaw miskę zimnej wody na garnek z karmelem. W rondlu lub patelni z grubym dnem rozpuść cukier (1/2 szklanki) i wodę (2 łyżki stołowe) na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, zanim się zagotuje. Po ugotowaniu nie możesz się wtrącać. Gotuj karmel do bursztynu. Pobierz próbkę – włóż karmel do zimnej wody – powinna uformować kulkę, jeśli kropla się rozleje, karmel nie jest gotowy.

Oprócz cukru, wody i soku nbspcitin, do przygotowania domowego karmelu potrzebny będzie również odpowiedni pojemnik z cukrem równomiernie posypanym na dno pojemnika. Najlepsza jest patelnia średniej wielkości. Łatwiej jest spalić cukier w aluminiowej patelni, która zbyt szybko się nagrzewa.

Następnie powoli wlewaj śmietankę, cały czas ubijając, aby zapobiec tworzeniu się grudek.

Nasmaruj uchwyt blendera, zanurz widelec w karmelu, a następnie obróć uchwyt, aby powoli wlewać karmel tak, aby utworzył sprężynę. Poczekaj 20-30 sekund, aż karmel zwiąże się przed wykręceniem śruby z uchwytu. Na przykład możesz użyć tortownic do dekoracji babeczek.

Zdejmij garnek z pieca. Dodaj śmietanę i ubij karmel trzepaczką. W ten sposób unikniesz tworzenia się grudek. Dodać bardzo małą ilość śmietanki, za każdym razem dobrze i dokładnie ubijając. Rada Ady: krem ​​65g podzieliłam na 6 porcji. Sprawia, że ​​karmel jest bardzo gładki.

Usuń ciepło i natychmiast umieść garnek w misce z zimną wodą, aby natychmiast zatrzymać proces gotowania. Teraz zaczynamy tworzyć: bierzemy 2 widelce, kładziemy je na karmelu, dociskamy grzbietem do siebie, wyjmujemy i zaczynamy je rozdzielać. W tym przypadku karmel jest rozciągnięty do stanu nici.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *