Jak długo trwa suszenie kiełbasy na kaloryferze ?

Jak długo trwa suszenie kiełbasy na kaloryferze?

Suszenie: Po napełnieniu kiełbasę należy zawiesić w przewiewnym miejscu o temperaturze powietrza około 20 stopni na około 48 godzin. Następnie kiełbaski wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na około 10-14 dni około godziny 15. Co jakiś czas podczas suszenia sprawdzam zapach i wygląd kiełbasy, obawiając się, że pęknie lub stanie się śliska.

Karkówkę umyć i osuszyć, posypać cukrem, włożyć do miski i wstawić na dwa dni do lodówki. Odwracaj mięso co kilka godzin. Następnie wylej płyn, osusz karkówkę i dokładnie posyp solą. Włóż z powrotem do lodówki, tym razem na trzy dni. Ponownie odlać płyn, natrzeć przyprawami mięso i wstawić z powrotem do lodówki na 24 godziny. Następnie zwiąż mięso sznurkiem, zawieś w przewiewnym miejscu i pozostaw w temperaturze pokojowej na około tydzień. Gotowe mięso musi być suche i lekko jędrne. Przechowujemy je w lodówce.

Mięso obtocz dokładnie cukrem i wstaw do lodówki na dwa dni, często przewracając mięso. Po tym czasie mięso jest myte, suszone i solone. Polędwiczki wieprzowe włożyć z powrotem do lodówki na dwa dni, wyjąć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstaw do lodówki jeszcze przez dwa dni. Wyciągnęliśmy go, owinęliśmy w gazę i zawiesiliśmy w suchym i przewiewnym miejscu. Polędwiczki wieprzowe powinny być gotowe w ciągu czterech do pięciu dni, ale mogą wisieć do dwóch tygodni.

Jaki jest najlepszy sposób na suszenie kiełbasy?

Dzięki maszynie, gdy ładujesz mięso, mięso trafia równomiernie do jelit, kiełbaski są takie, jak wyszły ze sklepu, a jelita są umieszczone na lejku, więc nie łamiesz mięsa podczas wkładania, i używaj rąk, gdy ją wkładasz, mięso nie będzie ułożone bardzo równomiernie, jest to widoczne, gdy kiełbasa jest sucha.

1. Filety umyć, pokroić w drobną kostkę i połowę zmielić na grubym otworze robota kuchennego. Szynkę opłukać, zmielić, posolić, wymieszać z filetami i odstawić na 12 godzin. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę, dodać mięso, paprykę i majeranek, dodać trochę zimnej wody i wszystko razem wymieszać. Uzyskaj równomierną masę i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Wypełnij jelita patyczkiem z młynkiem. Kiełbasy formujemy, zwijamy na patyku i pieczemy w piekarniku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez około 3 godziny.

Do suszenia najlepiej nadają się marchew, pietruszka, pory i seler, ale można również suszyć buraki i bakłażany. Suszone pomidory mają niepowtarzalny smak i aromat. Najpierw umyj je i pokrój w plastry lub paski (każdy plaster musi być tej samej grubości). Następnie warzywa należy cienko rozsmarować na grillu. Uważaj, aby początkowo nie ustawić zbyt wysokiej temperatury, ponieważ suszone warzywa stracą nagle zbyt dużo wilgoci.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *