Kiedy suszyć majeranek ? Specyficzna przyprawa

Suszenie majeranku pozwala zachować smak i aromat ziela.

Ze względu na mocny smak majeranek jest rzadko używany w połączeniu z innymi ziołami. W niektórych potrawach aromatyczne liście majeranku harmonijnie łączą się z czosnkiem, pietruszką lub kolendrą. W przeciwieństwie do wielu innych ziół majeranek nie traci smaku po wysuszeniu. Rzadziej stosowany, ale zalecany jest przechowywanie majeranku w neutralnym oleju, takim jak oliwa z oliwek. Ta forma nadaje się do sałatek i sosów.

Wysoka zawartość olejków eterycznych nadaje majerankowi mocny i intensywny smak. Dlatego zaleca się oszczędne stosowanie tej przyprawy w kuchni. Liście majeranku nadają ziemniakom, drobiu i potrawom z dziczyzny niepowtarzalny smak. Nie należy również pomijać majeranku jako dodatku do wielu kiełbas. Może być używany świeży, suszony lub mrożony. Po wyschnięciu majeranek zachowuje pełny aromat.

Suszone zioła mają mocniejszy smak, dlatego dodajemy trochę mniej niż świeże. Aby jeszcze bardziej wzmocnić ich aromat, zmiażdż je dokładnie palcami przed umieszczeniem na talerzu. Nawet odpowiednie suszenie nie jest w stanie uniknąć zmiany pierwotnego składu związków aktywnych w roślinie, dlatego z zielarskiego punktu widzenia korzystniejsze są dalsze metody konserwacji ziół:

Kiedy suszyć majeranek?

Jak suszyć majeranek w suchym i wentylowanym pomieszczeniu? Wystarczy położyć zebrane rośliny luzem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i cierpliwie czekać. Warto kontrolować proces suszenia – wystarczy zmienić papier po kilku dniach. Suszarka powinna być gotowa za około 10 dni. Następnie należy zmiażdżyć małe listki i przelać je do hermetycznego słoika.

Suszone zioła i kwiaty mają wiele zastosowań w naszym domu. Aby być w pełni przygotowanym do procesu suszenia, zioła należy zbierać w odpowiednich warunkach – przed zbiorem powinny one wypoczywać na słońcu przez co najmniej 1 lub 2 dni, a cięcie powinno odbywać się rano, bez deszczu (zioła w deszcz, wieczorem i wcześnie rano utrata aromatu). Jeśli to możliwe, nie myjmy ziół, ale w razie potrzeby osusz je ręcznikiem papierowym.

Kiedy ciąć zioła? Gruntowa część majeranku najlepiej późnym latem do początku jesieni około 2-3 razy do wysokości 5 cm. Młode liście można w każdej chwili oderwać. Najlepszy zbiór ma miejsce przed pojawieniem się białych kwiatów na roślinie. Liście świetnie nadają się na przetwory. Majeranek można suszyć i zamrażać. Suszenie liści i pąków kwiatowych powinno odbywać się w temperaturze do + 35 stopni Celsjusza, jak najszybciej po zbiorach, zachowa to wszystkie właściwości lecznicze. Suszenie powinno odbywać się w przewiewnym i suchym miejscu – strych, suszarnia na zioła lub piekarnik z otwartymi drzwiami. Rozłóż cienką warstwę ziół na papierze i przestawiaj przez pierwsze dwa dni, aby zapewnić równomierne wyschnięcie. Suszone rośliny należy zmiażdżyć i przechowywać w szczelnym pojemniku z ciemnego szkła w chłodnym miejscu. Światło szybko niszczy zioła. Zbierana i suszona na słońcu może być używana przez rok. Jeśli jesteś również zainteresowany uprawą lukrecji, zapoznaj się z tym artykułem, aby uzyskać porady.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *