Ile kosztuje suszenie kukurydzy ?
Odwodnienie
Aby zapobiec tym niekorzystnym procesom, w ostatnich latach zrezygnowano z tradycyjnego suszenia jednoetapowego na rzecz suszenia dwuetapowego, pierwszego w niskiej temperaturze. Ferrum z powodzeniem wdrożyło tę technologię. W zmodyfikowanej wersji jest również używany przez rolników. W pierwszym etapie użyli zwykłego drewna (i odpowiedniej dmuchawy) do rozpalenia pieca ogrzewającego wtłaczane powietrze, natomiast w drugim etapie stosowano tylko olej opałowy. W nowoczesnych systemach suszenia ciepło odzyskane przez wymiennik ciepła w pierwszym etapie suszenia jest wykorzystywane do ogrzewania w drugim etapie, co dodatkowo zwiększa wydajność procesu i warto wykorzystać je we własnym rozwiązaniu.
Ubytek masy jest odejmowany podczas suszenia, tzw. suszenia, na skutek parowania wody. Na każdą tonę procentową zakładam zmniejszenie masy o 1,2% w przypadku zbóż i rzepaku oraz o 1,3% w przypadku kukurydzy. Do ceny należy doliczyć koszt przyjęcia i wydania.
Ale co, jeśli kukurydza jest transportowana sama, wilgotność jest nieco wyższa niż 30%, a ostateczny odbiorca jest ograniczony? Możliwość zwrotu mokrej kukurydzy praktycznie nie istnieje, więc o ile nie stanowią one obszaru nadużycia, potrzeba niezawodnej metody nawilżania podczas załadunku powinna być uzasadniona. Nawet więcej niż kilka dziesiątych procenta, a wiemy, że nie jest to takie trudne ze względu na dokładność analizatora, potencjalnie prowadzącą do dużej dedukcji. Osobiście bałbym się tak handlować.
Koszty
Michał Koszucki i jego sąsiad Aleksander Józefowicz z Mamlicza (pow. żniński, woj. kujawsko-pomorskie) zaczęli na poważnie uprawiać kukurydzę na zboże na początku wieku. Z roku na rok zwiększali areał, ale w pewnym momencie niemożność jego wysuszenia stała się przeszkodą.
– Tutaj też stosujemy proste rozwiązanie, bo kukurydzę transportuje się zwykłymi podnośnikami kubełkowymi. Kupiliśmy go w punkcie skupu zboża, gdzie nikt go już nie potrzebował. Po kilku naprawach i przebudowie nam się udało – twierdzi Koszucki.
Lilla Sabak wraz z mężem Lechem i synem Wiktorem pracuje na 140 hektarach ziemi we wsi Wężyczyn (powiat miński, gmina Ratowice), w tym 80 hektarów własnych. Uprawiają zboża kukurydzę, rzepak, pszenicę i jęczmień. Lilla Sabak jest przewodniczącą Komitetu Powiatowego Mazowieckiej Rolniczej Izby Gospodarczej w powiecie mińskim.
Obrus na wigilię to ważny element dekoracji stołu, który nadaje mu świątecznego charakteru i sprawia, że staje się on bardziej…
Rozpalanie grilla przy użyciu podpałki jest proste i szybkie, jeśli zostanie wykonane poprawnie. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią podpałkę, która…
Osobiście uważam, że obrus na wigilię jest ważnym elementem dekoracji stołu. Odpowiednio dobrany obrus może nadać eleganckiego i świątecznego charakteru…
Rozpalanie grilla za pomocą podpałki jest stosunkowo proste, ale ważne jest, aby pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim należy…
Osobiście uważam, że najlepszą podpałką do grilla jest naturalna kora dębu lub sosny. Są one w pełni ekologiczne i pozwalają…
Jeśli szukasz podpałki do grilla, to dobrym wyborem będzie wykorzystanie naturalnych materiałów, takich jak kora dębu, sosna lub świerk, a…
Najlepszy jest zapach świeżo ściętego drewna