Ile suszyć grzyby w piekarniku ?

W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

Pieczarki pokroić w plastry, przykryć pergaminem i wstawić do piekarnika na około 60 stopni. Najniższa temperatura suszenia to 40 stopni, a najwyższa 80 stopni. Gorące powietrze nie jest ważne, nie trzeba suszyć grzybów shiitake, ale może pomóc w równomiernym suszeniu.

Niezależnie od tego, czy do suszenia grzybów używasz piekarnika elektrycznego, czy suszarki do żywności, nie możesz od razu narazić grzybów na działanie nadmiernej temperatury suszenia (powyżej 50°C). Na powierzchni grzybów w wysokiej temperaturze tworzy się sucha warstwa, która utrudnia odparowanie wilgoci z wnętrza. Najlepiej rozpocząć proces od ustawienia temperatury suszenia na 30-40°C i zwiększenia zakresu progresywnego. Optymalna temperatura to 50°C. W piekarniku przy uchylonych drzwiach osusz grzyby. Zazwyczaj suszenie pieczarek w suszarce zajmuje 6 godzin, a w piekarniku do 24 godzin.

Najpierw trzeba dokładnie umyć grzyby, pokroić w równe plastry i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Kolejnym krokiem jest uruchomienie piekarnika i ustawienie temperatury. Optymalny zakres to 40-50 stopni Celsjusza. Funkcja konwekcji równomiernie rozprowadza gorące powietrze w komorze piekarnika.

Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?

Czas suszenia zależy od ich rodzaju i rodzaju piekarnika, może trwać od 3 do 8 godzin. Skąd wiesz, czy grzyby są suche? Naciśnij go palcem – jeśli pęknie, jest suchy. Pamiętaj, że nie powinieneś naciskać zbyt mocno, ponieważ możesz je złamać.

Nie potrzebujemy wysokiej temperatury do suszenia grzybów. Zamiast je upiec, odwodnimy grzyby. To jest bardzo ważne. Wystarczy więc temperatura 40-50 stopni, a najlepsze jest gorące powietrze. Możemy również otworzyć drzwi piekarnika. Pamiętajmy też, aby co jakiś czas suszyć w piekarniku i mieszać. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, ale zwykle wynosi około 4-5 godzin.

Należy pamiętać, że suszenie próbek w piekarniku zajmie trochę czasu – najlepiej około trzech godzin. Nawet jeśli grzyby są suche, trzeba je co kilka minut posypywać – proces suszenia musi objąć każdy kawałek grzyba i dotrzeć do każdego zakamarka grzyba. Nie zapominaj, że każdy piekarnik ma… inną pojemność. Co z tego, że masz dużo grzybów do wysuszenia w krótkim czasie i mały piekarnik? Wystarczy nawlec grzyby gotowe do wyschnięcia na dość grubą nitkę (może być nawet specjalistyczna, do nici hafciarskich). Za pomocą sznurka powiesić te nadziane grzyby na… drzwiczkach piekarnika. Dzięki temu wykorzystasz ciepło z uchylonych drzwi! Później możesz wysuszyć je wewnątrz urządzenia.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *