Jak zrobić żel do dekoracji tortu ?

Jak zrobić żel do dekoracji ciasta za pomocą gorącego kleju.

UWAGA: Zrób żelatynę malinową na ciasto, które jest mniejsze niż średnica ciasta. Galaretka nie powinna wychodzić poza górną część biszkoptu, ponieważ krem ​​tynkarski nie „przykleja się” do galaretki. Robimy to samo, co w przypadku frużeliny, czyli wokół galaretki robimy kremową ramkę. Na pierwszym zdjęciu (również w filmie) widać, jak ma wyglądać. Do ciasta o średnicy 20 cm polecam zrobić galaretkę o średnicy 18 cm.

Do przygotowania takiej dekoracji na ciasto wystarczy izomalt i niewielka ilość wybranego barwnika spożywczego. Izomalt należy zamówić online. Niestety nie jest dostępny w sklepach. To biały ziarnisty słodzik, który należy włożyć do garnka i rozpuścić z odrobiną barwnika. Roztopiony izomalt wylewamy na podkładkę silikonową (niestety nie można jej zastąpić niczym innym) i wkładamy podkładkę np. na stabilną butelkę, aby izomalt mógł spłynąć i uformować te ozdobne sople.

Średnica żelek musi być mniejsza niż średnica ciasta, a szczeliny muszą być wypełnione kremem. Jest to ważne, aby uniknąć problemów z wzniesionymi bokami ciasta, przebarwieniami plastra i zakryciem ciasta plastrem, który ślizga się po galaretce bez jej zakrywania. Dlatego galaretkę należy przygotować w tortownicy, która jest przynajmniej 2-3 cm mniejsza od wierzchu ciasta.

Jak zrobić żel do dekoracji ciasta za pomocą wrzącej wody.

Ozdoby do ciast można kleić cukrem pudrem (wykonanym z cukru pudru wymieszanego z niewielką ilością wody lub białka zmieszanego z cukrem pudrem), kostkami masła, specjalnymi klejami spożywczymi przeznaczonymi do tego celu. Można też użyć wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko do miękkich (czyli zaraz po przygotowaniu) i płaskich elementów.

Wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i gotuj aż cukier się rozpuści. Dodać kakao, śmietanę i ubić trzepaczką kuchenną do połączenia, doprowadzić do wrzenia. Nie mieszaj zbyt długo i nie mieszaj – trudno się pozbyć pęcherzyków powietrza. Wlej do sitka, aby usunąć wszelkie grudki. Dodaj spęcznioną żelatynę do bardzo gorącej glazury i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Ostudzić do 30 – 35ºC i zalać przygotowanym deserem.

Wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i gotuj aż cukier się rozpuści. Dodaj śmietanę i ubij trzepaczką kuchenną, aż się połączą i zagotuj. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę, spęcznioną żelatynę i barwnik. Mieszaj przez chwilę, a następnie miksuj do uzyskania gładkości. Przetrzyj drobnym sitkiem, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Ostudzić do 30 – 35ºC i zalać przygotowanym deserem.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *