Jak zrobić żel do dekoracji tortu ?
Jak zrobić żel do dekoracji ciasta za pomocą gorącego kleju.
UWAGA: Zrób żelatynę malinową na ciasto, które jest mniejsze niż średnica ciasta. Galaretka nie powinna wychodzić poza górną część biszkoptu, ponieważ krem tynkarski nie „przykleja się” do galaretki. Robimy to samo, co w przypadku frużeliny, czyli wokół galaretki robimy kremową ramkę. Na pierwszym zdjęciu (również w filmie) widać, jak ma wyglądać. Do ciasta o średnicy 20 cm polecam zrobić galaretkę o średnicy 18 cm.
Do przygotowania takiej dekoracji na ciasto wystarczy izomalt i niewielka ilość wybranego barwnika spożywczego. Izomalt należy zamówić online. Niestety nie jest dostępny w sklepach. To biały ziarnisty słodzik, który należy włożyć do garnka i rozpuścić z odrobiną barwnika. Roztopiony izomalt wylewamy na podkładkę silikonową (niestety nie można jej zastąpić niczym innym) i wkładamy podkładkę np. na stabilną butelkę, aby izomalt mógł spłynąć i uformować te ozdobne sople.
Średnica żelek musi być mniejsza niż średnica ciasta, a szczeliny muszą być wypełnione kremem. Jest to ważne, aby uniknąć problemów z wzniesionymi bokami ciasta, przebarwieniami plastra i zakryciem ciasta plastrem, który ślizga się po galaretce bez jej zakrywania. Dlatego galaretkę należy przygotować w tortownicy, która jest przynajmniej 2-3 cm mniejsza od wierzchu ciasta.
Jak zrobić żel do dekoracji ciasta za pomocą wrzącej wody.
Ozdoby do ciast można kleić cukrem pudrem (wykonanym z cukru pudru wymieszanego z niewielką ilością wody lub białka zmieszanego z cukrem pudrem), kostkami masła, specjalnymi klejami spożywczymi przeznaczonymi do tego celu. Można też użyć wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko do miękkich (czyli zaraz po przygotowaniu) i płaskich elementów.
Wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i gotuj aż cukier się rozpuści. Dodać kakao, śmietanę i ubić trzepaczką kuchenną do połączenia, doprowadzić do wrzenia. Nie mieszaj zbyt długo i nie mieszaj – trudno się pozbyć pęcherzyków powietrza. Wlej do sitka, aby usunąć wszelkie grudki. Dodaj spęcznioną żelatynę do bardzo gorącej glazury i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Ostudzić do 30 – 35ºC i zalać przygotowanym deserem.
Wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i gotuj aż cukier się rozpuści. Dodaj śmietanę i ubij trzepaczką kuchenną, aż się połączą i zagotuj. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę, spęcznioną żelatynę i barwnik. Mieszaj przez chwilę, a następnie miksuj do uzyskania gładkości. Przetrzyj drobnym sitkiem, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Ostudzić do 30 – 35ºC i zalać przygotowanym deserem.
Obrus na wigilię to ważny element dekoracji stołu, który nadaje mu świątecznego charakteru i sprawia, że staje się on bardziej…
Rozpalanie grilla przy użyciu podpałki jest proste i szybkie, jeśli zostanie wykonane poprawnie. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią podpałkę, która…
Osobiście uważam, że obrus na wigilię jest ważnym elementem dekoracji stołu. Odpowiednio dobrany obrus może nadać eleganckiego i świątecznego charakteru…
Rozpalanie grilla za pomocą podpałki jest stosunkowo proste, ale ważne jest, aby pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim należy…
Osobiście uważam, że najlepszą podpałką do grilla jest naturalna kora dębu lub sosny. Są one w pełni ekologiczne i pozwalają…
Jeśli szukasz podpałki do grilla, to dobrym wyborem będzie wykorzystanie naturalnych materiałów, takich jak kora dębu, sosna lub świerk, a…
Najlepszy jest zapach świeżo ściętego drewna