Kiedy suszyć oregano ?

Oregano najlepiej rośnie, gdy jest suche.

Jak wspomniano wcześniej, oregano preferuje miejsca suche, skaliste i słoneczne, co czyni tę roślinę niemal idealną, ponieważ nie wymaga częstego podlewania. Wyjątkiem jest jednak oregano w doniczce, które wymaga większego podlewania. Podczas uprawy oregano pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest zapewnienie temu zielu wystarczającej ilości światła słonecznego.

Oregano to wieloletnie zioło. Zioło to preferuje dobrze przepuszczalną, lekko zasadową glebę i pełne słońce. Oregano rozmnaża się przez nasiona, podziały korzeni i łodygi. Tolerowane wartości pH w zakresie 4,5 – 8,7. Oregano potrzebuje ciepłego, osłoniętego, słonecznego miejsca. Sadzonki należy sadzić wiosną lub wczesnym latem. Posadź oregano 30 cm. Musisz regularnie odchwaszczać, ponieważ rośliny rosną powoli.

Podłoże do oregano powinno być lekkie, niezbyt żyzne i niezbyt wilgotne. W razie potrzeby roślina może również tolerować półcień. Normalna gleba ogrodowa jest dobra, ponieważ oregano jest rośliną niezwykle mało wymagającą. W dobrze przepuszczalnej, dość suchej glebie korzenie oregano są bogate w składniki odżywcze, ale nie lubią gleby wilgotnej.

Suszenie oregano może pomóc w zachowaniu smaku i aromatu zioła.

Smak oregano jest bardzo intensywny, z lekką goryczką i nutą słodkiej przyprawy. Zawarte w roślinach olejki eteryczne i fenole decydują o smaku i aromacie. Fenole roślinne mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Do celów kulinarnych i leczniczych często stosuje się suszone oregano. Taka forma zapewnia trwałość i zapobiega tworzeniu się pleśni.

Zbiór tego zioła zaczynamy, gdy oregano dopiero zaczyna kwitnąć. Odrywamy gałązki świeżych liści i unikamy większych, grubszych łodyg. Kiedy oregano kwitnie, warto zbierać łodygi i liście, aby je wysuszyć, gdy aromat ziela jest najbardziej aromatyczny. Zwiąż połamane łodygi, powieś do wyschnięcia w ciepłym, suchym, zacienionym miejscu (nie na słońcu) i umieść wysuszone na słońcu liście w hermetycznym pojemniku. Co ciekawe, aromat suszonych liści oregano jest silniejszy niż świeżego.

Oregano to łatwe w uprawie, aromatyczne zioło, które od wielu lat wykorzystywane jest w sztuce kulinarnej i ziołolecznictwie. Stosowany jako lek na zaburzenia trawienia, stosowany jest również jako przyprawa smakowa. Czy uprawiasz oregano na własnym podwórku? A może znalazłeś miejsce na postawienie go na parapecie? Koniecznie podziel się swoim podejściem – uprawiaj i używaj tej aromatycznej rośliny w swoich potrawach!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *