Ile suszyć grzyby w suszarce ?

Jak długo suszyć grzyby w suszarce?

Niezależnie od tego, czy do suszenia grzybów używasz piekarnika elektrycznego, czy suszarki do żywności, nie możesz od razu narazić grzybów na nadmierne temperatury suszenia (powyżej 50°C). Na powierzchni grzybów w wysokiej temperaturze tworzy się sucha warstwa, która utrudnia odparowanie wilgoci z wnętrza. Najlepiej rozpocząć proces od ustawienia temperatury suszenia na 30-40°C i zwiększenia zakresu progresywnego. Optymalna temperatura to 50°C. W piekarniku przy uchylonych drzwiach osusz grzyby. Zazwyczaj suszenie pieczarek w suszarce zajmuje 6 godzin, a w piekarniku do 24 godzin.

Suszenie grzybów w suszarce jest bardzo proste i nie wymaga z naszej strony dużego wysiłku. Wystarczy położyć wyczyszczone na sucho pieczarki (pieczarek nie myjemy ani nie moczymy pod bieżącą wodą, gdyż przedłużyłoby to proces suszenia) i poćwiartowane na ćwiartce i włączyć dopływ powietrza. Używając standardowej mocy, mniej więcej co trzy godziny będziesz musiał przenieść górne sito do samego dołu, a dolne na górne, aby równomiernie wysuszyć grzyby.

Pokrojone pieczarki należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że nie powinny być zbyt ciasne i nie zachodzić na siebie. W jakiej temperaturze suszą się grzyby? Ustawić temperaturę piekarnika na około 40-50 stopni Celsjusza i pozostawić uchylone drzwiczki. Jak długo trwa suszenie grzybów w piekarniku? Zwykle proces ten trwa od kilku godzin do kilku godzin, w zależności od ilości wilgoci w grzybach.

Suszenie grzybów: przewodnik dla zakłopotanych.

Suszenie grzybów na słońcu dobrze sprawdza się latem, kiedy jest ładna pogoda i temperatury sprzyjają szybkiemu suszeniu. Po zebraniu grzybów skarby znalezione w lesie należy oczyścić i pokroić w możliwie najcieńsze plastry. Można je następnie nawlec i powiesić w przewiewnym, ale zadaszonym miejscu, takim jak altana lub na siatce do suszenia w słonecznym miejscu. Jeśli nie masz specjalnej siatki do suszenia grzybów, możesz zrobić własną – stelaż wykonany jest z pasków, na których naciągnięta jest zasłona lub sterylna gaza.

Warto pamiętać, że nie wszystkie rodzaje grzybów nadają się do suszenia. Najłatwiej wysuszyć grzyby, które mają „gąbkę” pod kapeluszem, takie jak borowiki, borowiki, borowiki lub koza. Wyjątkiem jest maślanka, która nie nadaje się do suszenia (ani natychmiastowego, ani marynowanego) ze względu na lepką wydzielinę.

Zanim omówimy sposób suszenia pieczarek w suszarce, zacznijmy od odpowiedniego przygotowania. Zbiory leśne należy najpierw rozłożyć na dużej płaskiej powierzchni, aby umożliwić odparowanie wilgoci. Pod grzybem połóżmy gazetę, która ładnie ją wchłania.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *